Duurzame categorie├źn

Circulair

Het woord 'circulair' zegt eigenlijk al waar het om draait: een cirkel die nooit stopt. Die cirkel of kringloop gaat, in het geval van de producten van onze leveranciers, over het gebruik en hergebruik van grondstoffen. Het idee hierachter is dat oud altijd weer nieuw wordt. En dat we zó efficiënt omgaan met grondstoffen dat er zo min mogelijk afval ontstaat dat gestort of verbrand moet worden. Zoals Ecowings die vrachtwagen binnenbanden van de verbrandingsstapel redt en daar tassen van maakt.
Er moet nog veel gebeuren voordat alle materialen en grondstoffen herbruikbaar kunnen worden maar we zijn al goed op weg. Door spullen op zo’n manier af te danken dat de materialen niet verloren gaan, maar opnieuw als grondstof kunnen worden ingezet zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig en sluiten we de kringloop.

Fairtrade

Onder fairtrade, ofwel eerlijke handel, verstaan we de handel met producenten in ontwikkelingslanden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika tegen eerlijke handelsvoorwaarden. Met als doel dat producenten in ontwikkelingslanden een kans krijgen op een leven zonder armoede en met voldoende kansen op ontwikkeling. Niet door ontwikkelingshulp maar door fair met elkaar te handelen. Fairtrade maakt producenten en consumenten samen verantwoordelijk voor verbetering. Het is bij uitstek een ontwikkelingsmodel, dat armoede en achterstand wil omzetten in vooruitgang en ontwikkeling. Dankzij fairtrade wordt de handelspositie van boerenorganisaties beter en krijgen de boeren, arbeiders en hun families de kans om zelfstandig te functioneren. Het leuke is: door fair te shoppen draag je bij aan een eerlijker wereld. Wie wil dat nou niet?

Gerecycled - Upcycling

Recycling is het opnieuw gebruiken van grondstoffen en materialen. En dan hebben we het vooral over papier, plastic en glas. Het afvalproduct wordt eerst back to basics gebracht, waarna de grondstoffen overblijven en dus opnieuw kunnen worden gebruikt. Door deze grondstoffen te recyclen hoeven we minder (nieuwe) grondstoffen te gebruiken voor productieprocessen. Ondanks dat het bestempeld is als ‘vuilnis’, betekent het niet dat het waardeloos is. Alles behalve zelfs. Waste is waardevol! 
“From waste to Wonderful”! Onze leverancier Rescued is een kei in het upgraden van bestaande materialen door er iets aan toe te voegen of op een andere manier te gebruiken. Het materiaal of product krijg hierdoor meerwaarde en het maakt dat we er langer plezier hebben. Zo wordt er iets nieuws van iets ‘ouds’ gemaakt. Bij upcycling wordt het materiaal namelijk niet eerst tot de basis (de grondstof) teruggebracht. Het materiaal wordt hergebruikt zonder eerst naar de verbrandingsovens te gaan. Hierdoor gaan er minder producten en dus grondstoffen verloren. Zo maakt No More Plastic van oud bed- en tafellinnen nieuwe tassen en haalt NOWA het goud uit oude mobiele telefoon om er de prachtigste sieraden van te maken.

Sociaal geproduceerd

Veel van onze leveranciers in Nederland maken hun producten in kleine werkplaatsen. Hier werken mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. Maar ook mensen die nooit of langtijdig niet gewerkt hebben, die door omstandigheden minder onderwijs hebben gehad of door ziekte nauwelijks een gewone baan kunnen krijgen. Deze mensen kunnen wel werken in een 'beschutte' omgeving, onder aangepaste omstandigheden. Zij hebben meer begeleiding en soms aanpassing van hun werkplek nodig maar hun talenten kunnen ze zeker inzetten. Het bieden van deze begeleiding en aanpassingen is voor een reguliere werkgever vaak niet mogelijk. In de werkplaatsen van onze leveranciers kan wel iedereen meedoen! Gewoon zoals het hoort.

100% Dutch made

Veel van onze leveranciers maken hun producten gewoon hier, in Nederland. Het voordeel  is dat je goed zicht hebt op de keten en je creëert er meer werkgelegenheid door. De levertijden zijn niet afhankelijk van transport en nog ook een voordeel, zonder dit transport bespaar je ook nog eens veel CO2 uitstoot. 

Natuurlijk - Biologisch

Het wordt nog wel eens door elkaar gebruikt, natuurlijk en biologisch en vegan maar er zit wel verschil in. Iets is natuurlijk als het een natuurlijke oorsprong heeft, dus gemaakt door de natuur. Biologisch is het pas als de producten worden verbouwd zonder gebruik te maken van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen. De boeren en telers kiezen er dan voor om de natuur zoveel mogelijk zijn werk te laten doen. Ze grijpen dus zo min mogelijk in of maken gebruik van natuurlijke hulpmiddelen. Zo zijn de ingrediënten van onze cosmetica leveranciers allemaal natuurlijk en of biologisch.

Code inwisselen
voor een merk?
Dat kan!

Heb je nog geen
voucher?
Bestel nu!